Strategie
Om tot een succesvolle gebiedsontwikkeling te komen is het van belang dat voor de ontwikkeling wordt gestart wordt nagedacht over de haalbaarheid van het plan. Niet alleen de financiële haalbaarheid is bepalend. De strategie is ook een belangrijk onderdeel van de haalbaarheid.
Stakeholders analyse
De eerste stap in het maken van een strategie is het bepalen van de stakeholders die in en rond het gebied belangrijk zijn. Door een stakeholders analyse worden de stakeholders in een matrix geplaatst met daarbij de invloeden die zij op het project kunnen hebben. Hierbij zijn de onderstaande stakeholders verdeeld in de stakeholders matrix.

De stakeholders kunnen onderverdeeld worden in vier kwadranten en vier invloedsringen. De vier vakken geven aan wat de stakeholders kunnen door het recht en de plichten van partijen. Zo gebruiken bewoners bijvoorbeeld het gebied, zullen projectontwikkelaars het project uitvoeren, zullen overheidsorganen beslissen en zijn er belangrijke partijen zoals de visopslag in de Scheveningse haven die invloed kunnen uitoefenen.
- Visverwerking
- Visverkoop
- Visopslag
- Jachthaven
- Waterrecreatie
- Overige bedrijven
- Horeca
- Gemeente Den Haag
- Waterschap (Delfland)
- Provincie Zuid-Holland
- Rijksoverheid
- Rijkswaterstaat
- MRDH
- Bewoners in het plangebied
- Bewoners in de omgeving
- Woningcorporatie
- Kustwacht
- Zuiderstrandtheater
- Natuurbescherming
- Internationale zeil vereniging
- Projectontwikkelaars
De vier invloedsringen geven aan hoe stakeholders in het proces betrokken zullen worden. De blauwe ring is voor partijen die alleen geïnformeerd hoeven worden. De donker groene cirkel is voor partijen die mogen meedenken, de lichtgroene is voor partijen die mee moeten doen en de gele cirkel is voor de partijen die meebeslissen.
Communicatieplan
Nadat is bepaald welke stakeholders voor het project bepalend zijn en in welke mate zij in het proces betrokken moeten worden kan er voor iedere stakeholder een communicatieplan ontwikkeld worden. Dit is een korte omschrijving van de belangrijkste gegevens en manier om een stakeholder te betrekken bij het proces.
Visverwerking:
Voor de visverwerking is de ontwikkeling op het noordelijk havenhoofd de belangrijkste, hier wordt 20.000 m2 visafslag extra ontwikkeld. Dit betekent dat voor het verbindingsplan hun rol een relatief kleine zal zijn. Er moet duidelijk worden aangegeven dat de visverwerkers mee mogen denken in het proces maar niet bepalend zijn. Wel is het in het belang van de haven om de bedrijven positief gestemd te houden.
Visverkoop:
Voor de visverkoop is de ontwikkeling van de tweede kade het belangrijkste, hier wordt ruimte gerealiseerd voor luxe visrestaurants en een vaste vismarkt. Dit betekent dat het voor het verbindingsplan belangrijk is om de stakeholders te laten meedenken en in sommige gevallen ook meedoen. Het is belangrijk dat de visverkoop in het gebied centraal komt te staan zodat de Scheveningse haven een levendige toeristische vissershaven wordt.
Visopslag:
Voor de visopslag is net als de visverkoop de tweede kade het belangrijkst. Ook zij zullen ruimte krijgen om hun koelhuizen in het gebied te vestigen. Het is van belang dat de visopslag met het plan meedoet en akkoord gaat met de gevolgen voor hun bedrijven. Om de visopslag te motiveren is een constructie bedacht om de overlast te minimaliseren. Ook is er een financiële compensatie gereserveerd om de bedrijven te motiveren mee te werken met het plan. De visopslag op de tweede kade is bepalend voor de ontwikkeling.
Jachthaven:
Voor de Jachthaven zijn een aantal belangrijke afwegingen te maken. De jachthaven is gevestigd in de tweede haven en wordt in het nieuwe plan binnendijks. Het gevolg hiervan is dat de schepen onder een brug of door een constructie moeten waarbij de directe verbinding met de zee in sommige gevallen verloren zal gaan. Het is daarom belangrijk dat de Jachthaven goed wordt meegenomen in het proces van de gebiedsontwikkeling. Tegelijkertijd wordt er in de haven een tweede dimensie toegevoegd. Het wordt een toeristische vissershaven en daarom is er meer ruimte voor de Jachthaven. De Jachthaven is een belangrijke partij die mee moet doen met de ontwikkeling.
Waterrecreatie:
In de Scheveningse haven zijn een aantal bedrijven die zich bezighouden met waterrecreatie. Deze bedrijven zijn voor de toeristische sector van meerwaarde en worden daarom in het gebied behouden. Ze zijn echter niet bepalend voor het gebied en zullen daarom voornamelijk geïnformeerd moeten worden. Het is van belang dat zij weten waar ze aan toe zijn en het proces begrijpen om in de ontwikkeling mee te kunnen groeien. Eventuele verplaatsing van hun bedrijf is een mogelijkheid.
Overige bedrijven:
Naast de bedrijven die een directe connectie met het water hebben zijn er ook andere bedrijven, garages en diverse andere functies in het gebied zullen niet meer terugkeren na de herontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat ook deze bedrijven worden geïnformeerd zodat ook zij weten wat ze kunnen verwachten. Voor de herontwikkeling zijn de overige bedrijven een minder belangrijke stakeholder en moet er vooral worden gezorgd dat zij zich zo min mogelijk afzetten tegen de ontwikkeling.
Horeca:
Naast de visverkoop zijn ook andere horecafuncties in het gebied aanwezig. Deze functies zijn net als de visverkoop belangrijk voor het gebied en zullen daarom de optie krijgen om mee te denken tijdens het proces. De horecafuncties zullen het gebied levendig maken en een toeristische pullfactor vormen.
Gemeente Den Haag:
De initiatiefnemer van het project is de gemeente Den Haag. Zij zullen daarom de bepalende factor in het proces zijn. De gemeenteraad is sturend en maakt de beslissingen die de gemeente vervolgens ten uitvoer zal brengen. De gemeente is de partij die het proces aanstuurt en bepaald.
Waterschap Delfland:
Doordat in het gebied een nieuwe zeewering wordt aangelegd en het hoogheemraadschap Delfland deze zeewering zal onderhouden is het van belang dat ook zij in het proces worden meegenomen. Vooral de technische haalbaarheid is voor het hoogheemraadschap een belangrijk aspect. Het hoogheemraadschap zit daarom ook op de grens tussen beïnvloeders en uitvoerders. Het is belangrijk dat zij meebeslissen in het proces en zich daardoor betrokken voelt. De ontwikkeling van het verbindingsplan zal in samenwerking met het hoogheemraadschap moeten zijn.
Provincie Zuid Holland & Rijksoverheid:
Juridisch gezien is het belangrijk voor de gemeente Den Haag om de hogere overheden, provincie en staat te informeren over het project. Het project mag niet in strijd zijn met de plannen van hogere overheden en dat maakt zowel de provincie als de rijksoverheid beslissers die mee moeten doen met het plan.
Rijkswaterstaat:
Naast het waterschap is ook Rijkswaterstaat een belangrijke partij in de zeewering. Waar het hoogheemraadschap moet meebeslissen is Rijkswaterstaat de bepalende partij. Zij geven aan de waterkering veilig genoeg is en of deze aan alle regels van Rijkswaterstaat voldoet. Kortom Rijkswaterstaat is de beslisser als het gaat over de zeewering en is daarom een van de belangrijkste stakeholders voor het gebied.
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH):
De gemeente Den Haag is onderdeel van een samenwerking tussen Rotterdam en Den Haag. Internationaal wilt de metropoolregio zichzelf profileren om te kunnen concurreren met Europa’s belangrijkste gebieden. Het is daarom belangrijk dat ook de MRDH achter de ontwikkeling van Scheveningen Haven staat en dat het onderdeel wordt van het internationale karakter. Daarom zullen ze mee mogen denken bij de ontwikkeling.
Bewoners in het plangebied:
In het plangebied wordt nieuwe woningbouw toegevoegd. Het is belangrijk dat de huidige bewoners zich niet afzetten tegen het project en daarom worden zij betrokken bij de ontwikkeling. De bewoners zijn de experts als het gaat om wonen in de haven en daarom wordt gevraagd of ze willen meedenken in het proces. De Scheveningse haven zal veranderen maar de bewoners zullen een belangrijke rol spelen.
Bewoners in de omgeving:
Voor de bewoners in de omgeving is het minder relevant wat er in de Scheveningse haven gebeurt. Toch is het belangrijk dat ook zij weten van de ontwikkelingen. De bewoners zullen een toename van bouwverkeer ervaren en het is daarom belangrijk om bewoners in de omgeving te informeren.
Woningbouwcorporaties:
Een deel van het plangebied zal worden gevuld met sociale / studentenwoningen het is daarom belangrijk om de woningbouwcorporaties bij de ontwikkeling te betrekken. Er wordt echter gekozen voor een passieve benadering, de corporatie mag bij de ontwikkeling betrokken worden op hun initiatief. Daarom worden ze slechts geïnformeerd.
Kustwacht:
Ook de kustwacht van Nederland heeft enkele boten in de Scheveningse haven. Het is voor hun met name belangrijk dat zij weten wat er met de flexibele zeewering gaat gebeuren. Bij hoogwater zal deze sluiten en kunnen boten niet meer de zee op. Voor de jachthaven zijn die gevolgen niet groot terwijl de kustwacht juist wel de zeeverbinding nodig zal hebben. De Kustwacht zal daarom worden geïnformeerd zodat zij zelf kunnen bepalen of ze willen blijven of verplaatsen.
Zuiderstrandtheater:
Voor het Zuiderstrandtheater zijn een aantal opties denkbaar, als blijkt dat het voor de koelhuizen belangrijk is om een tijdelijke locatie te hebben zal het Zuiderstrandtheater worden omgebouwd tot tijdelijk koelhuis voor de visopslag. De organisaties die zich nu in het pand bevinden moeten dan tijdelijk een andere plek vinden of definitief verplaatsen. Nadat de tweede kade gerealiseerd is zal ook het Zuiderstrandtheater plaats maken voor een nieuwe toeristische functie. Deze functie is nog niet gespecificeerd en daarom is het belangrijk dat de bestaande organisaties meedenken zodat er samen naar een nieuwe invullen van een nieuw gebouw kan worden gewerkt.
Natuurbescherming:
Ten zuidwesten van het plangebied ligt het duinpark Westduinpark. Dit is een natura 2000 gebied dat in het verbindingsplan een belangrijke rol speelt. De rust van het duinpark wordt via een nationale fietsroute langs de kust verbonden met de drukte van Scheveningen. Door middel van inprikkers wordt het duinlandschap verbonden met de haven waardoor er meer ruimte voor de natuur komt. Het is daarom belangrijk dat ook natuurbescherming meedoet met het plan zodat de ruimte voor de natuur op een goede manier wordt benut.
Internationale zeil vereniging:
Naast de waterrecreatie heeft de haven van Scheveningen een internationale zeil vereniging waar innovatie een belangrijke rol speelt. Voor het verbindingsplan is dit een van de ondernemers die in het gebied moeten blijven en daarom is het belangrijk dat de internationale zeil vereniging meedoet met de ontwikkelingen in het gebied.
Projectontwikkelaars:
Eén van de onderdelen in het plan waar geld aan wordt verdiend is de woningbouw. Er wordt relatief veel woningbouw gerealiseerd en een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de projectontwikkelaars. Daarnaast is er een technische moeilijkheid doordat er op bestaande bebouwing wordt gebouwd. Het is daarom belangrijk dat de projectontwikkelaars die in het gebied gaan ontwikkelen vroeg in het proces meedenken over de mogelijkheden voor de ontwikkeling.
Strategische tijdlijn
Nu duidelijk is welke stakeholders voor de ontwikkeling belangrijk zijn en hoe deze benaderd moeten worden is de laatste vraag wanneer dit in het proces moet gebeuren. Hierbij wordt per deelgebied een strategische tijdlijn geschetst. De tijdlijn in opgedeeld in vier fases, de initiatieffase, de planfase, de realisatiefase en de oplevering. De tijdlijn is niet tijdgebonden en kan op ieder moment in de tijd gestart worden. De tijdlijn geeft aan hoe er na de start van het project invulling wordt gegeven aan het proces, wanneer welke partijen betrokken worden en hoe daarmee omgegaan moet worden.
De gemeente Den Haag is initiatiefnemer van het plan. De stappen die zij zet hebben invloed op de strategie. De stappen van de gemeente staan bovenaan in de tijdlijn. Hoe de diverse stakeholders betrokken wordt is weergegeven onder de tijdlijn.