Strategische tijdlijn


De initiatieffase voor het tweede deelgebied start met een overleg tussen gemeente, waterschap en natuurbeheer. Dit vanwege de wens om het natura 2000 gebied aan de grens van het gebied het gebied in te trekken. Het nieuwe duingebied heeft tevens de functie van waterkering. Voor met de overige stakeholders gesproken wordt worden eerst met het waterschap en natuurbeheer de mogelijkheden besproken. Vervolgens worden de overige stakeholders, de jachthaven, de zeilvereniging, bewoners, woningcorporatie, projectontwikkelaar, kustwacht en het zuider strand theater uitgenodigd voor overleg. Tijdens dit overleg wordt het idee gepresenteerd en kan iedereen erover meepraten. Uit dit overleg volgen de randvoorwaarden voor het eerste ontwerp. De uitkomsten van dit overleg zijn de conclusie van de initiatieffase en bepalend voor de voortgang van het traject. Wanneer er geen overeenstemming is, is er sprake van een no go moment en zal er opnieuw onderzoek gedaan moeten worden naar de mogelijkheden, met inachtneming van de conclusies uit het overleg. Wanneer er wel overeenstemming is, start de planfase van het project.
In de planfase wordt een ontwerp gemaakt en wordt dit getoetst aan juridische, technische en financiële haalbaarheid. Er vindt dus onderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek neemt de gemeente een beslissing of er nog aanvullend overleg nodig is met de stakeholders. Indien aanvullend overleg niet nodig is, worden de stakeholders geïnformeerd over de beslissing en het ontwerp. Er volgt inspraak voor eenieder en aan de hand van deze inspraak volgt de go of nog go. Blijkt er bij de inspraakronde dat er te veel weerstand is, dan wordt het ontwerp opnieuw bekeken. Is dit niet het geval, dan start de realisatiefase.
Met de start van de realisatiefase start tevens de marketingstrategie ten aanzien van het te realiseren plan. In de realisatiefase wordt het plan gerealiseerd. De gemeente draagt zorg voor het bouwrijp maken van de gronden en verkoopt de gronden vervolgens aan projectontwikkelaars en woningcorporaties. Zij bouwen vervolgens volgens de afspraak. Tot slot draagt de gemeente zorg voor het woonrijp maken van het gebied. De realisatiefase eindigt met de oplevering van het totale gebied.
Doelgroepen
Lisa (39) en Peter (40)

Wij genieten als gezin enorm van fietstochten door de duinen. Toen we hoorden van de plannen van de gemeente Den Haag om woningen in het duingebied te ontwikkelen was onze interesse direct gewekt. Naast het wonen zo dicht aan zee, in de duinen sprak vooral het duurzame aspect van de woningen ons aan. Een nu-op-de-meter woning is voor ons belangrijk, omdat we de aarde door willen geven aan onze kinderen, zodat zij deze weer door kunnen geven aan hun kinderen.
Nevin Özdil (26)

Na mijn studie Technische aardwetenschappen in Delft heb ik mij gespecialiseerd in het opwekken van duurzame energie. De gemeente Den Haag is geïnteresseerd in het Blue Energy project van het bedrijf waar ik werk. We onderzoeken de mogelijkheden om een proefopstelling te bouwen in de haven van Scheveningen. De woningen In de duinen zullen hiermee van energie voorzien worden. Dat is het begin. Met de installatie bij de afsluitdijk is het doel om de provincies Friesland, Groningen en Drenthe van blue energy te voorzien. Het duingebied in Scheveningen is wat mij betreft dus pas het begin.
Mourad Demirel (47)

Drie keer in de week loop ik hard in het Westduinpark. Lekker bewegen in een prachtige omgeving. Ik ben erg benieuwd hoe de gemeente Den Haag dit natuurgebied de haven in gaat trekken. Mijn grootste zorg was dat het ten koste zou gaan van het bestaande natuurgebied, maar na een bezoek aan het informatiepunt zijn die zorgen verdwenen. Het ziet er naar uit dat ik mijn rondje verder uit kan breiden. De plannen zijn voor de lange termijn, dus gelukkig heb ik nog even om te trainen.