Juridisch kader
In dit juridisch kader van het verbindingsplan wordt alleen de procedure besproken. Een inhoudelijke invulling hiervan is te vinden in de verschillende detailuitwerkingen van de tweede kade, de duinen en het verkeersknooppunt.
Huidige wetgeving
Structuurvisie
Ten behoeven van een goede ruimtelijke ordening stelt de gemeente Den Haag een structuurvisie op voor het Scheveningse havengebied. In deze structuurvisie wordt de integrale visie op het ruimtelijk beleid voor de haven beschreven. Deze deelstructuurvisie is een nadere concretisering van het project Scheveningen haven, beschermd en verbonden. Hierin worden de hoofdlijnen van de nieuwe ontwikkelingen in het havengebied beschreven. Daarnaast maakt het de samenhang met beleid op het gebied van onder andere economie, bereikbaarheid en externe veiligheid duidelijk. De (deel)structuurvisie maakt integraal duidelijk waar, hoe en welke ontwikkelingen plaatsvinden.
Bestemmingsplan
Voordat de structuurvisie Scheveningen Haven vertaald kan worden naar een definitief bestemmingsplan is het belangrijk om de belanghebbenden te betrekken. Door het gesprek aan te gaan met huidige bedrijvigheid, bewoners en andere belanghebbenden zorgt de gemeente voor een gedragen bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is juridisch bindend is voor zowel de gemeente als voor burgers en bedrijven. Draagvlak is dus belangrijk.
In het bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor het Scheveningse Havengebied. In het geval van de haven kan het beste gekozen worden voor een globaal bestemmingsplan. Dit geeft meer ruimte voor toekomstige ontwikkelingen. Per deelgebied kan de uiteindelijke vorm van de haven verder uitgewerkt worden.
Watertoets
Overheden moeten voor elk gebied een watertoets hebben, een beoordeling over de waterhuishouding in een gebied. Zonder watertoets kan er niet gebouwd of verkaveld worden in een gebied. In de Scheveningse Haven zullen er veel veranderingen plaats vinden op het gebied van waterhuishouding. Waterhuishouding bezit onder andere de veiligheid-, overlast, - en kwaliteit van water. Voor de Scheveningse Haven zal er een nieuwe watertoets moeten worden gemaakt die de nieuwe waterhuishouding omschrijft en hoe dit past in de nieuwe plannen voor het gebied. Voor een watertoets is het verplicht voor overheden om samen te werken met de waterbeheerder van het water in het gebied, dit is hoogheemraadschap Delfland (Rijksoverheid, 2018).
De initiatiefnemer van de watertoets ligt bij de overheid die het moet maken. Het proces van een watertoets start met de ideefase waar de waterbeheerder met advies en ideeën komt wat betreft de waterhuishouding. De betreffende waterbelangen worden vanuit deze fase van het proces meegenomen naar initiatief en ontwikkeling van de toets. Het proces sluit af met een besluit en de uiteindelijke uitvoering van de toets in de waterparagraaf (Rijksoverheid, 2018).
Uitgebreide waterparagraaf
De watertoets is verplicht om met het Hoogheemraadschap Delftand te overleggen wat betreft de waterhuishouding in de Scheveningse Haven. Overheden zijn het verplicht om in hun plan toe te lichten wat er met de waterbeheerder is overlegd en hoe dit in het plan is toegepast. De uitwerking van de watertoets vindt dus plaats in de waterparagraaf en kan als een wateradvies voor een gebied worden gezien. In ieder bestemmingsplan moet een waterparagraaf zitten.
Door de vele veranderingen in de Scheveningse Haven op het gebied van waterveiligheid, het verleggen van de primaire waterkering, zal de watertoets veranderen en dus zal de waterparagraaf moeten worden aangepast (Krimpenerwaard, 2018) in het nieuwe bestemmingsplan.
Procedure
Het opstellen van het bestemmingsplan voor het havengebied start met het voorbereidingsbesluit. Daarmee geeft de raad aan dat zij een nieuw bestemmingsplan gaat voorbereiden. Het ontwerp wordt ter inzage gelegd. Eenieder kan zienswijzen inbrengen. Dit is dus weer een moment waarop mensen die dat willen mee kunnen praten over het plan. Het is aan de gemeente om de zienswijzen te beoordelen en eventueel te verwerken in het uiteindelijke bestemmingsplan. Wanneer het bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad kunnen belanghebbenden tegen het plan in beroep gaat bij de ABRS.
Omgevingswet
Omgevingsvisie
Wanneer de omgevingswet in werking treedt wijzigt de procedure iets, maar niet veel. In plaats van een structuurvisie voor het Scheveningse Havengebied zal de visie moeten worden opgenomen in het omgevingsvisie voor heel Den Haag. Onder de omgevingswet maakt immers elke gemeente een omgevingsvisie voor het gehele grondgebied.
Omgevingsplan
De uitwerking van de omgevingsvisie ligt vast in het omgevingsplan. Dit plan is vergelijkbaar met het bestemmingsplan uit de huidige wetgeving, maar bevat meer informatie. Zo zijn bijvoorbeeld de verordeningen opgenomen in het omgevingsplan. Het vaststellen van het omgevingsplan is vergelijkbaar met de procedure voor het vaststellen van het bestemmingsplan.
Projectbesluit
De (her)ontwikkeling van het Scheveningse havengebied is omvangrijk en complex, aangezien ook de kustwering wordt verlegd. Daarom kan het zijn dat een projectbesluit nodig is. Een projectbesluit legt vast hoe, wanneer en op welke manier het project wordt uitgevoerd.
Participatie
Het belangrijkste verschil tussen de procedure onder huidige wetgeving en onder de omgevingswet is het betrekken van bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Participatie komt veel terug in de nieuwe omgevingswet. Zo moet bij het vaststellen van de omgevingsvisie, het omgevingsplan en het projectbesluit worden aangegeven hoe belanghebbenden zijn betrokken bij de totstandkoming. Het bestuursorgaan moet aangeven wat er met de input gedaan is. Dit gaat verder dan de zienswijze die eenieder in kan brengen bij het tot stand komen van het bestemmingsplan onder de huidige wetgeving. Het is belangrijk dat de gemeente Den Haag vooraf goed aangeeft wie zij betrekt bij de planvorming, hoe zij dat doet en wat zij met de uitkomsten doet.