Strategische tijdlijn


De ontwikkelingen op de Tonnenkade hebben grote impact op de bedrijven die momenteel op deze kade gevestigd zijn. Daarom worden deze bedrijven in de eerste fase, de initiatieffase uitgenodigd om mee te praten. Een deel van de bedrijven krijgt ook een plek op de nieuwe kade, maar een deel van de bedrijven zal zich elders moeten vestigen. Er wordt in een verkennend overleg besproken hoe de bedrijven hier tegenover staan en welke bedrijven terug willen en kunnen komen in het gebied. Uitgangspunt hierbij is dat de gemeente de voorkeur geeft aan de visserij, maar andere bedrijven niet per definitie uitgesloten worden. De gemeente geeft uitleg over de verlegging van de dijk naar de Tonnenkade en wat dit betekent voor de bedrijven. De ontwikkeling heeft niet alleen impact op de bedrijven, maar ook op de huidige bewoners. Ook de bewoners worden in dit stadium betrokken bij de ontwikkelingen via een overleg. Hierbij ligt de nadruk op informeren en betrekken van bewoners bij de plannen.
Na het overleg met de huidige bewoners en bedrijven wordt op basis van onderzoek een eerste ontwerp gemaakt. Dit eerste ontwerp wordt voorgelegd aan alle stakeholders van de Tonnenkade. Zij worden geïnformeerd en er is mogelijkheid tot inspraak. Afhankelijk van de input van de stakeholders wordt bepaald hoe het proces verder zal gaan. Dit go/no go moment is de afsluiting van de initiatieffase. Mocht er onvoldoende steun zijn, betekent dit een no go en zal de initiatieffase opnieuw starten met overleg. Is er een go, dan wordt gestart met de planfase.
Met de input uit de initiatieffase wordt een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp wordt getoetst aan juridische randvoorwaarden ook volgt onderzoek op technische haalbaarheid. Uiteindelijk volgt een beslismoment voor de gemeente om het ontwerp definitief te maken en stakeholders te informeren. Dit beslismoment vorm het tweede go/no go moment. Wanneer het ontwerp juridisch, technisch of financieel niet haalbaar is, zal het ontwerp aangepast worden. Het herziene ontwerp zal weer voorgelegd moeten worden aan de stakeholders. Wanneer er sprake is van een go, breekt de realisatiefase aan.
Met de start van de realisatiefase start ook de marketingstrategie om toekomstige bewoners en bedrijven te informeren en enthousiasmeren voor de plannen. Verder bestaat te realisatiefase uit het bouwen door de gemeente, uitgifte van de gronden en het bouwen door de projectontwikkelaars. De realisatiefase eindigt met de oplevering voor het project.
Doelgroepen
Piet (69) en Nel (67)

Wij bezoeken het informatiecentrum om meer te weten te komen over wonen in de Scheveningse haven. Piet kan uren genieten van het uitzicht op zee. Staren naar de boten die komen en gaan, heerlijk rustgevend. Dat gevoel van vrijheid hopen wij te vinden in een appartement op de te realiseren Tonnenkade. Op onze leeftijd is het prettig om voorzieningen in de buurt te hebben. In de Scheveningse haven hopen wij het beste van twee werelden te kunnen combineren. Het rustgevende uitzicht op zee en de levendigheid op de kade.
Linda (32)

Mijn vriendinnen en ik eten heet graag bij restaurant Catch in de haven. Het eten is echt heerlijk, maar de omgeving is niet erg gezellig. Toen ik las over het informatiecentrum en de plannen van de gemeente voor ontwikkeling van de haven waren we erg nieuwsgierig. De plannen zien er mooi uit. Wij gaan reelmatig samen op pad en zoeken dan graag bijzondere plekjes, de onbekende hotspots. Als ik de plannen zo zie, dan wordt de haven in Scheveningen ook een echte hotspot. Nu afwachten hoe lang het onontdekt blijft!
Jan (28)

Met ons familiebedrijf staan we al jaren op de Haagse markt. Nu zijn we met de gemeente in gesprek om te kijken of we een extra kraam kunnen krijgen op de permanente vismarkt. We zitten aan tafel met de bedrijven die nu al gevestigd zijn in de haven, de gemeente en andere geïnteresseerden. De combinatie tussen de visvangst,- opslag en -verkoop is erg bijzonder. In de nieuwe haven beleven de bezoekers echt de hele vissector. Van kop tot staart zeg maar.