Nieuwe verkeerssituatie Duindorpdam

De huidige kruisingen van de wegvakken Nieboerweg, Houtrustweg, Duindorpdam, Kranenburgweg en de Westduinweg blijken onoverzichtelijk en gevaarlijk. Met betrekking tot de haven van Scheveningen zijn deze verkeersvoorzieningen, wanneer je het gebied bezoekt, hét visitekaartje van de haven. Bij een integrale herinrichting is het dus cruciaal dat Scheveningen zich profileert met een veilig entree voor het gebied. Het aanpakken van de huidige kruisingen hoort hier dus ook bij.

In de variant is gekozen voor een rotonde met fietsers uit de voorrang als kruising tussen de Houtrustweg, de Nieboerweg en de Duindorpdam. Dit is de meest veilige vorm van wegontwerp voor een situatie als deze. Ook kan het zogenoemde zoekverkeer, waarmee Scheveningen te maken heeft, eenvoudiger worden gestuurd middels deze oplossing. De kruising van de Westduinweg met de Kranenburgerweg is een voorrangskruising  geworden waarbij de fietsers voorrang hebben ten opzichte van het afslaande verkeer van en naar de Kranenburgweg. Dit om de stroomfunctie van de Westduinweg, die als gebiedsontsluitingsweg aangeduid is, te borgen.

De huidige mogelijkheid om af te slaan van de Nieboerweg naar de Houtrustweg in noordelijke richting is voor de weggebruiker in de nieuwe variant niet meer mogelijk. Wel is er een uitzondering gemaakt voor fietsers en bromfietsers zodat zij zich nog steeds eenvoudig richting het strand en de wijk Duindorp kunnen verplaatsen. Verkeer richting het Zuiderstrandtheater zal in de toekomst gebruik gaan maken van de Kranenburgweg.

Juridisch gezien verandert er met betrekking tot de kruisingen niets. De ruimte waarbinnen de te realiseren verkeersoplossingen gebouwd worden, kennen in alle volledigheid de bestemming 'verkeer'. Om deze reden hoeft het vigerende bestemmingsplan niet te worden gewijzigd.

De financiële gevolgen van het verwijderen van de huidige en het realiseren van de nieuwe verharding zijn hieronder weergeven.

Disclaimer: deze website is door studenten Built Environment van Breda University of Applied Sciences  gemaakt als opdracht voor de minor Gebiedsontwikkeling. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.