Tonnenkade

De Tonnekade is het gebied tussen de Eerste en Tweede Haven in en is dus omringd door water. De Tonnekade gaat bestaan uit twee maaivelden: het eerste maaiveld en het tweede maaiveld. Wat uniek is aan de Tonnekade is dat deze bestaat uit twee maaivelden waarin de dijkfunctie is geïntegreerd.

 

Het eerste maaiveld is het bestaande maaiveld, waarin de huidige vissector is gevestigd. Deze vissector blijft in het nieuwe ontwerp bestaan aan de kant van de Eerste Haven en is twee verdiepingen hoog. Aan de kant van de Tweede Haven komt, op het eerste maaiveld een parkeergelegenheid, deze is ook twee verdiepingen hoog. Bovenop het eerste maaiveld, komt een tweede maaiveld.  

Het tweede maaiveld komt dus bovenop het eerste maaiveld, zo wordt de juiste hoogte gecreëerd om deze te laten fungeren als dijkfunctie. De bebouwing wordt geïntegreerd in de dijk en wordt ook bestendig gemaakt om te fungeren als dijk. Vanaf het eerste maaiveld kan men via trappen en hellingen naar het tweede maaiveld lopen en fietsen. Het tweede maaiveld is dan ook alleen voor langzaam verkeer toegankelijk.

 

Op het tweede maaiveld komt men in een nieuw gebied terecht. Hier staat men bovenop de dijk waar tussen de bebouwing door op de haven uit kan worden gekeken. Niet alleen dit is een pluspunt aan het gebied, bovenop de dijk is een openbare ruimte gecreëerd. Aan deze openbare ruimte zitten verschillende functies. Dit zijn functies die betrekking hebben op de visserij, zo kunt u denken aan een visboer en een visrestaurant. Er ontstaat een ruimte waar de bezoeker en de bewoner van het gebied mee krijgt hoe de vissector in elkaar zit. Naast de functies die betrekking hebben op de visserij worden er ook een aantal andere functies in het gebied gevestigd. De bebouwing bestaat niet alleen uit functies, maar er komen ook woningen. Men woont dus op en in de dijk in een levendig gebied.

 

Het levendige gebied, oftewel het twee de maaiveld, van De Tonnekade is te bereiken via de langzaam verkeersroute die door heel Het Verbindingsplan heen loopt. Zo worden de verschillende delen met elkaar verbonden. Vanaf het gebied In De Duinen is De Tonnekade via de brug te bereiken.  Het langzaam verkeer kan kiezen voor zowel een route op het tweede maaiveld, het levendige gebied, als een route op het eerste maaiveld waarin de geschiedenis van de Scheveningse haven vooral is terug te zien.

Kortom: De Tonnekade bestaat uit twee delen, namelijk het eerste en het tweede maaiveld. Deze twee delen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Niet alleen door de gezamenlijke dijkfunctie die deze twee maaivelden hebben, maar ook door de visserijsector. Op het eerste maaiveld komt de bedrijvigheid naar voren en op het tweede maaiveld is vooral de levendigheid terug te vinden. Bedrijvigheid en levendigheid zijn twee sleutelwoorden van de Tonnekade.

Juridisch

In het juridische onderbouwing worden voor het gebied Tonnenkade een bestemmingsplan, een toelichting en een verbinding van het gebied afgebeeld en omschreven. 

Financieel

Zoals in het verbindingsplan is omschreven zijn er voor zowel de Tonnenkade als In de duinen grondexploitaties opgezet. Het financieel resultaat van deze grondexploitaties wordt in het financieel kader besproken.

Strategie

Voor de Tonnenkade is een strategische tijdlijn opgesteld die laat zien welke actoren op welk moment betrokken worden bij de ontwikkelingen. In het strategische kader van de Tonnenkade zijn daarnaast ervaringen van bezoekers van het informatiepunt te lezen.

Disclaimer: deze website is door studenten Built Environment van Breda University of Applied Sciences  gemaakt als opdracht voor de minor Gebiedsontwikkeling. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.