Verbindingsplan Scheveningen Haven

“De kracht van de Scheveningse Haven is verbinden.” Om de gebiedsvisie beschermd en verbonden van de haven van Scheveningen te vertalen naar een concrete stedenbouwkundige eerste opzet is het verbindingsplan in het leven geroepen. Het verbindingsplan bestaat uit drie deeluitwerkingen die door het overkoepelende verbindingsplan worden verbonden. Iedere deeluitwerking verbind op zijn eigen manier de historie & toekomst, land & water en de haven & omgeving. Om deze goed in context te plaatsen wordt op deze pagina uitgelegd hoe het totale verbindingsplan werkt aan de hand van de drie thema’s.
Historie & Toekomst
Al sinds 1904 is de belangrijkste functie van de Scheveningse haven de visserij. Bij het verbindingsplan krijgt de vis functie een nieuwe dimensie. Er wordt vooral op de tweede kade ruimte gemaakt voor zowel uitbreiding van bestaande vissectoren als een vismarkt voor verse vis die lokaal verkocht wordt. Daarnaast zijn er luxe visrestaurants met terrassen op het tweede maaiveld en de kade in aan de zuidzijde. Het combineren van wonen en werken wordt op deze kade in de praktijk gebracht.
Naast het versterken van de vissector wordt er in de toekomst een dijkfunctie rondom de bestaande vissector op de tweede kade gerealiseerd. In de deeluitwerking wordt verder ingegaan op de technische uitdaging die daarbij spelen. De bestaande kade wordt verstevigt en dient als de eerste vijf meter van de dijk. Daarbovenop vormt de eerste verdieping met daarin de koelhuizen de overige 3 tot 4 meter die noodzakelijk is om de hoogte te behalen. Hierdoor wordt de historische functie verbonden met de toekomstige eisen van de dijk.
Land & Water
Naast de dijk die over de tweede kade loopt wordt ook de derde haven her ontwikkeld. In deze herontwikkeling wordt de dijk vanuit de tweede kade via een flexibele zeewering met daarboven een fietsbrug verbonden via een duinlandschap aan de dijk die ten zuidwesten loopt door het natura 2000 gebied. Op sommige delen in het duingebied wordt door middel van houten vlonders een relatie tussen het water en de duinen gelegd. Er kan gewandeld worden door het duinlandschap over de vlonders langs het water.
Ook op de tweede kade is het belangrijk om de relatie met het water te versterken. Door middel van trappen kan er langs het water worden gezeten. Aan de zuidoostkant van de kade (binnendijks) wordt de afstand tussen kade en water verkleind. Terrassen langs het water, op de kade worden gerealiseerd voor de visrestaurants en de Jachthaven krijgt in het plan de mogelijkheid om verder uit te breiden. Naast de relatie en bescherming tegen het water wordt er ook ruimte geboden voor innovatieve ondernemingen die zich bezighouden met het verbeteren en innoveren van de maritieme wereld. Er kan worden gedacht aan zeewierboerderijen, vis innovaties maar ook de plastic arm van Boyan.
Haven & omgeving
Ook wordt in het verbindingsplan naar de relatie tussen de haven en de omgeving gekeken. Ten Noorden van de haven ligt de tweede stadskern Scheveningen bad. Ten zuiden aangrenzend aan de haven ligt het natura 2000 gebied Oostduinpark. In dit gebied is de rust en natuur op Europees niveau van groot belang voor de biodiversiteit. Er loopt een landelijke fietsroute via het Oostduinpark langs de kust naar Scheveningen bad en verder. Om hierop aan te sluiten wordt de haven gebruikt als overgangszone van het rustige Oostduinpark naar de drukke trekpleister Scheveningen bad. In de tweede deeluitwerking wordt dit in detail uitgewerkt. Om een beeld te krijgen van deze overgangszone wordt het verloop uitgelegd aan de hand van een fietser op het fietspad.
De fietser begint zijn route door het gebied aan de zuidzijde en vertrekt uit het Oostduinpark richting Scheveningen Bad. In het duinlandschap wordt door middel van laagbouw een lichte onderbreking van de rust geïntroduceerd. Als er via de landelijke fietsroute door de duinen verder het gebied in wordt gefietst wordt de bebouwing intensiever en worden de open ruimtes harder. De duinen maken plaats voor een stenige omgeving die thuishoort bij een Haven. Als er over de fietsbrug van de derde haven naar de tweede haven wordt gefietst is het rustige beeld ten zuiden veranderd in een drukke gezellige en levendige sfeer. Er is een hoge intensiteit aan bebouwing met veel functiemenging er wordt gewoond en gewerkt in en op de nieuwe dijk. Viskramen en restaurants, maar ook de jachthaven en de plekken langs het water bepalen de identiteit van het gebied.
Naast de ruimtelijke verbinding zal ook het gebied ontsloten moeten worden. De derde haven wordt autoluw en zo ingericht dat alleen bestemmingsverkeer het gebied zal betreden. Door het gebruik van camera’s een fietsstraat en wegwijzing voor het gebied zal de rust in het duinlandschap worden bewaard. Om de wegwijzing voor het gebied te versterken wordt er in de derde deeluitwerking het kruispunt van de Westduinweg her ontwikkeld. Er komt een verkeershub waar verschillende modaliteiten bij elkaar komen om via de hub het gebied te ontsluiten. Deze verkeershub zal via een bus worden verbonden met zowel Scheveningen bad als het Centraal station van Den Haag.
Tot slot wordt de haven van Scheveningen met haar omgeving verbonden door middel van de functies. Het theater in de derde haven zal op den duur plaats maken voor een museum waarin de historie en toekomst van Scheveningen centraal staan. Van vissershaven tot multifunctionele haven van Den Haag. De visserij wordt ook hier verbonden met toerisme, werk en wonen. De haven van Scheveningen verbind hiermee de historie & toekomst, land & water en de haven en haar omgeving.






Juridisch
In het juridisch kader wordt aangegeven welke stappen juridisch noodzakelijk zijn om het verbindingsplan uit te voeren. Of het verbindingsplan in zijn geheel of gedeeltelijk uitgevoerd wordt en hoe de fasering is, is in dit kader niet meegenomen. De te nemen stappen zijn uitgelicht onder huidige wetgeving, maar speelt ook in op toekomstige ontwikkelingen in het kader van de nieuwe Omgevingswet.
Financieel
In het financieel kader wordt de basis van de financiële onderbouwing aangegeven. Er wordt een uitleg van de belangrijkste kosten, opbrengsten en het financieel resultaat weergegeven. Het financieel resultaat is gebaseerd op de grondexploitaties van de deeluitwerkingen. Daarnaast wordt er voor de multifunctionele dijk een opzet van een maatschappelijke kosten en baten analyse meegegeven. De gemeente zal moeten bepalen of de maatschappelijke baten het financieel resultaat kunnen dekken.
Strategie
De gemeente Den Haag vindt het belangrijk om belanghebbenden en belangstellenden in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij de ontwikkelingen in de Scheveningse haven. In het strategisch kader zijn de verschillende actoren in kaart gebracht en is een communicatieplan gemaakt. Vervolgens is per deeluitwerking een strategische tijdlijn opgesteld waarin beschreven is welke actoren op welk moment benaderd worden. Niet alleen vanuit de gemeente naar de actoren toe wordt gecommuniceerd. Wanneer belanghebbenden of belangstellenden vragen of opmerkingen hebben, kunnen zij terecht bij het informatiecentrum. Het informatiecentrum is gevestigd in het voormalig Zuiderstrand theater. Van maandag tot en met woensdag kunnen bezoekers er terecht met al hun vragen, opmerkingen of gewoon voor informatie. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden met een van de specialisten op het gebied van werken, wonen, verkeer of voor vragen omtrent water(veiligheid).
Disclaimer: deze website is door studenten Built Environment van Breda University of Applied Sciences gemaakt als opdracht voor de minor Gebiedsontwikkeling. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.